Citrony a Itálie jdou k sobě jako chléb a olivový olej – možná najdete jedno bez druhého, ale společně jsou mnohem významnější!
Citrony existují v Itálii již od římských dob, ale ne tak, jak je známe dnes. Arabové byli prvními lidmi, kteří přinesli citrony do Španělska, na Sicílii a poté do Kampánie.
Nejstarší citrony, s nimiž se obchodovalo mezi Republikou Amalfi a Blízkým východem, byly drobné, dužnaté a především okrasné.
Postupem času italští farmáři tuto odrůdu zkřížili s místním hořkým pomerančem a vytvořili „nostrato“ - přímého rodiče Sfusato Amalfitano, také známý jako Amalfi citron.
Sfusato Amalfitano jsou sladké, chutné, aromatické a mají dvakrát více vitamínu C než jiné odrůdy – atribut, který byl nezbytný při dlouhých námořních cestách, aby se zabránilo kurdějím!
Toto velké, hrbolaté ovoce se odlišuje od Sfusato Sorrentino (citron z oblasti Sorrento) v tom, že má tvar podlouhlé elipsy a má světle žlutou barvu. Má intenzivní aroma a vůni a je velmi bohatý na éterické oleje a terpeny. Jeho dužnina je šťavnatá, středně kyselá a má málo semínek.
Tyto vlastnosti z něj také dělají perfektní produkt pro výrobu Limoncella.
Citron, který vzešel z krajiny, která byla dříve venkovská, ale poněkud neproduktivní mezi Positanem a Vietri sul Mare, se stal velkým krokem na socioekonomickém žebříčku této oblasti.
Pěstování a produkce citronů se stala hlavním průmyslovým odvětvím některých měst, na kterém se stejnou měrou podíleli muži i ženy.
Muže zaměstnávalo obdělávání půdy a výběr citronů pro sběr a transport ovoce z teras byl překvapivě svěřen ženám (plné koše mohli vážit přes 25 kg).
Každý citron se prodával jednotlivě a rybáři převáželi úrodu na větší lodě kotvící na moři.
Ve skutečnosti jsou citrony pro tuto oblast Itálie tak důležité, že byl vytvořen řídící orgán zodpovědný za uchování citronu Amalfi. Je znám jako Consorzio di Tutela Limone Costa d’Amalfi I.G.P.
(Značka IGP na italských výrobcích znamená označení Indicazione Geografica Protetta - označení zeměpisné ochrany. Označení IGP ukazuje, že produkt je úzce spojen s konkrétní zeměpisnou oblastí a zaručuje, že alespoň jedna fáze výroby probíhá v této oblasti).
Toto konsorcium bylo založeno v roce 2002 s cílem zachovat dědictví a kvalitu ovoce a také propaguje jedinečné vlastnosti tohoto výjimečného produktu spotřebitelům, profesionálním obchodníkům, médiím a touroperátorům prostřednictvím prohlídek a různých akcí po celé oblasti.
Pokud se při svých dovolených ocitnete na pobřeží Amalfi, zvažte účast na těchto prohlídkách, jedná se o delikátní zážitek!
Ovoce, které je tak nedílnou součástí zdejší krajiny a živobytí, si našlo cestu i na další produkty, které se zde vyrábí, včetně ručně malované italské keramiky.
Mnohé výrobky tak obsahují samotné zářivě žluté citrony jako hlavní motiv nebo např. zdůrazňují hojnost u motivů se smíšeným ovocem.